The Wall of Hope

write a message of hope

Thank you for sending a message of hope to teachers & students fighting against an unjust system. A note from them: "We 💜 you and thank you."

Thank you! Your message of hope has been received!
Messages are briefly reviewed for civility.
Oh, no! Something went wrong while submitting the form. A message of hope is required. Please try again.

you may give up to 10

Masa tu saya study di sekolah Catholic di mana saya dari dahulu memakai rosary. Tetapi setiap kali Jika saya masuk kelas sains, guru tersebut sering marah saya Dan menyuruh saya untuk buka rosary saya sedang kan rosary saya ada di dalam baju Sampai 1 tahap dia menjerit Dan menengking saya untuk buka Dan member dia. Saya melihat bahawa dia menggunakan pen dan letak di sinki. Betapa sakitnya hati saya, sebagai umat Kristian kita pun tahu bahawa benda itu suci tapi kenapa letak di sinki. Dia sepertinya rasist. Keluarga saya nak saman dia tapi sekolah tersebut tidak mahu buka kes.
anonymous
guru tak hadir 8 bulan bekas pelajar sama. Guru masuk kelas tapi kurang mengajar apa tindakan? Mohon pencerahan.
magdmuuk
Hmmm anak murid saman cikgu sbb tak datang mengajar kat sekolah 7 bulan ....menarik first time jadi ni
captain68404915
Probably I should sue my former form 2 BM teacher too. He never taught a single thing about the subject and I had zero idea of form 2 KOMSAS, Timulak Kapal Perang. He loved to sleep in the class. I wished I had more courage like Siti Nafirah back then.
tijanishere
Berani betul budak kat Sabah tu saman bekas cikgu BI dia.
afiq11azman
Memamg patutla ade kes budak nk saman cikgu yg x masuk kelas dia 7 bulan tu. Memang ade cikgu perangai xnak masuk kelas. Gaji kau nak. Macamanela kau bagi makan anak bini kau dengan rezeki macam tu.
shmn05
syabas buat pelajar yang saman cikgu dia sebab mengajaq lapan bulan tu. know that sometimes you also have rights over someone else
TheNameFirdaus
Kalau budak tu tak saman, sampai cikgu tu pencen lah dia tak mengajar.
reja92
This case harap dpt membuka mata semua guru, ini juga suatu perubahan untuk KPM 😱😱😱
Zila Chan
Cikgu xmasuk class 7 bulan kena saman? Student x dtg class sbulan kena buang
ahmdtrzmn
Isnt this a norm? Experienced it when i was in school, i didnt see my class teacher for months and in the end our class had to be split up.
JC CJ
Bravo, well done....shows the student did learn something about her rights
Sritharan Subramaniam
it should be drastic action must be taken. If no tiada APA attitude
Nadarajan Palanisamy
Frankly speaking , nowadays most of the teachers's standard are very low, I hope education department ought to do something before it's too late !
Florence Liew
The teacher , head master, district education officer n the state education officer should be sack immediately
Chang Kiang Teoh
I worked with a teacher who never went to class. He was always in a room with other teachers, smoking and chatting all day.
Faruq Mustapha
this is the first time that a gutsy and obviously intelligent student has sued this pair of irresponsible teacher and headmaster
Chris Choong
Helen Paul Yes you are right.Sometimes teachers who go for courses are also not replaced even if it lasts for months.The students parents are scared to report because they fear their children would be victimised.
Ganesan Veeramuthu Pillai
Good. This is nothing new. Such absentism happens in many schools but the education dept just isnt bothered to take action.
Ganesan Veeramuthu Pillai
I support, sue them for their negligence, must also teach the teacher's a very good lesson.
George Nicholas
Sue every teacher who absent from their duty just like those corrupted politicalian. Let the lesson learned at every government department.
Koh KG Alfrez
Ben Louis ,a very good move indeed from a student.This nonsense has bn going on in many schools around the country.In the past,nobody dares taking action bcoz many of the culprits are politically linked and many are away with full knowledge of their headmaster's who are either part of them or are too weak to take action.The new education minister shd be updated on such issues with proper action taken.This is also a main reason why parents do not have faith in the national schools.
Weng Sewee Tan
Well done students. Sue the school n school principal too
Ben Louis
It happens in Pitas, too.
BC Bernie
aamiin ....harap sangat le ni menjadi,buat tauladan pada org yg suka mkn gaji buta ni.
Shid Shid
Banyak hikmah yang tersurat dan tersirat ekoran daripada peristiwa ini...harap2 menjadi
Abdul Aziz Zick
Ngam btul ni guru2 yg tak menjalankan tugas di saman,sya setuju sangat tu,makan gaji buta je,tak pentingkan murid.
Shid Shid
pengajaran atau iktibar keoada guru2 atau pegawai kerajaan supaya amanah menjalankan tanggungjawab kerja hakiki kerana sememang ada seksyen atau peruntukan yg disediakan kpd pegawai yg cuai kpd tugas mereka atau aku janji mereka
Hasnah Kombos
I remember experiencing something simìlar while at a new govt secondary school in Papar in the 60s. My form teacher who also taught me maths came in from Kota Kinabalu every morning. With a bit of luck he was late every other day and 'ponteng' frequently. This went on the entire year.I wish I could sue him. He was unlike most teachers I had in those days when teachers taught and cared for their students before selling insurance, promoting paid tuition and direct sales came into the equation.
Pung Chen Choon
I believe the director should be sued as well. How did her department allow the negligence to be prolonged? The 8-month gap could prove to be disastrous to the students.
Pung Chen Choon
Hooray to the 19-year-old Kota Belud student for suing her English teacher for being 'absent' for 8 months. She also named as defendants her principal and several education dept officers. The Sabah Director of Education said 'action will be taken' but she couldn't say much bcos the case is in court.
Pung Chen Choon
Tu dia mkn gaji buta cikgu tu
Zambri Baki
I wish her all d best tq
Samie Andarsi
Jdi iktibr juga ini dgn sgu2 lain..niat pljr2 mhu cpai cita2 x kesmpayn..d sebab kn x ckgu msok kls..
Dtu Azis Jmlng
Brave.
Atiqa Wahid
Kenal btl ni ckgu ni. Memng btl ni. 1tahun mungkin 2 3 kali sja dia masuk kls kmi. Apa ndk kmi suka sbb dia ajr bhsa English. Tu sbb smpai skrng yes no yes no sja sya tahu hahahaahh
Owen Ewin
o mgkn dia tggu cukup umur baru buli saman kali baitu. Tlampau juga tu guru besar kasi tapuk2. Sy ingat2 ada juga sigu sy bgtu, mls mo ajar. Ckp sikit2 trs dia kluar smpai habis masa. At least dia hadir sekolah wlupn mls mengajar.
Yati Zara Jinawah
"Teach­ers lose noth­ing if they don’t teach; stu­dents lose ev­ery­thing if they don’t learn." -- Nafirah Siman
achiang72
Cikgu ni buat apa tak masuk kelas 7 BULAN ?
mnrzahid
Tak masuk kelas 7 bulan tapi still dapat gaji ? Wow. yang kat sini kerja keras hari-hari masuk kelas balik lewat kontrak tak siap lagi kew8 stop & takde gaji :')
NWahidahhh
Good that she decided to do something about it, albeit 7 months late. But, better late than never & perhaps the PIBG should also be hauled in..
mgpunya
Ada replies bodoh pertikaikan hak murid dapatkan pendidikan. Kerajaan bayar gaji walaupun tak besar mana, tapi jalankan lah tanggungjawab. Makan gaji buta je. Dia sama jelah macam kerja lain, tak masuk kerja kena buang. Tapi ni guru besar pun sama menipu je kerjanya.
haneulnim926
MACAM MANA BOLEH TAK DATANG SAMPAI 7 BULAN,???
azraeimuhamad
Saya sangat "respect" keberanian budak ini bukan kerana berani menyaman guru BInya, tetapi, di atas keberanian pelajar ini BERSUARA dan MENEGAKKAN KEBENARAN DAN APA YANG DIA FIKIR SEBAGAI "HAK"NYA. Sebab, saya fikir, bukan SEMUA GURU suka ponteng, tidak hadir bertugas atau malas masuk kelas dan yang seumpamanya. Saya harap, lebih RAMAI lagi MURID dan juga GURU-GURU DI SELURUH NEGERI SABAH ini yang akan TAMPIL KE DEPAN menyuarakan apa yang mereka rasa adalah "hak" mereka dan apa yang mereka fikir perlu "DI-UBAH" SEBAGAI MENYAHUT GESAAN YAB DSSA KM SABAH DAN YAB TUN M, PERDANA MENTERI MALAYSIA. SYABAS DAN TABIK HORMAT KEPADA PELAJAR - SITI NAFIRAH!
El Jumaidil
Dekat 7 bulan tak masuk kelas.
LobakMerahMY
Murid saman cikgu sebab 7 bulan tak masuk kelas mengajar. Hebat budak ni! #berita #malaysianews #kementerianpendidikan #viral
kakpotpet
Amazing!
wanfaizism
Budak tu patut saman sebab buat aduan dulu pun pengetua cuba tutup. Dah la tak datang kelas pun gaji masih jalan
HanSWara
Seorang pelajar menyaman guru kerana tak masuk kelas dari Februari - Oktober dengan hujah tindakan guru tak masuk kelas seperti menidakkan hak dia untuk mendapat pendidikan. Yeah!!! You go kid!!! Kalau cikgu/jabatan/sekolah takde alasan kukuh, memang patut cikgu disaman.
faridsmj
Ini kisah menarik bagi warga pendidik untuk mengikuti perkembangan kes sehingga selesai. Murid saman cikgu tak datang kelas 7 bulan Semoga adik Nafirah Siman dipermudahkan segala urusan samannya.
itsme_aideal ·
Hoh.. Wow.. Wow..
Oliver_JHoward
What brave brave students!
tiniz
Hope this case will see the light of day! Bravo! Heard the same kind from friend when she was teaching in one of districts years ago. No action was taken against the absent teacher. Gaji jalan. But, during audit from Ministry, like magic, he appeared out of nowhere.
milomilomee
OMG! She is indeed brave. Will follow this case.
DaphCLPT
Hak dia sbg pelajar. Dia berhak saman. And cikgu tu salah dan patut dikenakan tindakkan tatatertib.
dianaanordin
She’s not wrong to sue. 7 months is a long ass time. English is an important subject to learn bcs it’s a subject that you need to pass/score for SPM. The teacher is getting paid to teach, and she/he is not doing her/his job. 100% makan gaji buta.
severinahart
Baca komen sini cant help to think some r so blind to blame the students sbb nak saman guru. Do you know where is this school at? I dont think you care. But students ni 7 bulan deprieved hak dia sbg student. Tahu tak ibubapa boleh didakwa sbb tak bg anak sekolah?
_karmenlunarx
Abd Rahman Abd Malik Believe me, tuan. Mmg ada, terutama di pedalaman. Biar saya share satu insiden di sek org asli. Nak pergi mmg susah, hanya ada satu trip seminggu. Saya dan seorang lagi pegawai, terlepas bot, lalu kami ke ppd minta ehsan ikut kontraktor dgn jeep htr makanan. Kami hanya pemantau program. Di sana, GB tak hadir ( nampak GB di PPD, dtg sign di sana, kira hadir. Seminggu di sana (dan juga beberapa minggu selepas itu) no GB, kami dapati no teaching going on. Pelajar merayau2. Bila tanya mana cikgu, ada kwn mereka bg alasan pergi kursus. Biar betul, 6-7 cikgu drpd 15 org pergi kursus? Sepanjang minggu? Keputusan upsr 0%lulus utk semua subjek. Satu kelas ada dlm 10-15 pelajar saja. Not even one subject lulus? Jgn kata pelajar lembam. I have been a teacher. I have a student yg calculation simple spt: Beli barang RM1.00. Jual RM1.20. Berapa untung dia tak tahu. Maths mmg kantoi. Dah Tingkatan 3. I just asked her to come n learn 30 min sebelum maghribat my house. Everyday. She passed her SRP. And as supervisor I have seen mcm2 punya cikgu menipu dlm P&P. Yang ponteng tu tak terkira. Sorry to say that. No pemantauan. GB pun ponteng. Cakap pasal kita yg sangat Islamic. Bukan lah saya ni perfect, tapi saya amat takut untuk berjawab di Sana.
Noor Bebe Ali Mohamad
Guru math saya masa tingkatan 2.. mcm sekali saja masuk kelas...
Tompinai Titan
kalau tahun 2003 boleh lg kaitu saman juga,sbb sy ingat lg,cikgu sejarah msuk kelas bukan mngajar tp tidur,kdg dia suruh kmi salin apa yg ada dibuku sejarah time tgkt 3,kdg2 dia tulis ppn itam pn guna kurusi pndi tertdr lg d ppn itam
Azwaty Masrin
Jd buli la sy saman cigu pend.moral sy masa tahun 1996 sbb dlm 1 tahun 1x ja dia msuk mngjar. Tu pun pigi hntr buku latihan ja. Lain2 masa dia suru tu tukang kebun yg msuk kelas. Tu tukang kebun ajar kami eja TONGGILANGOT. Itu la pelajaran pend.moral kmi 1 thn
Amylia D. Justin
Buli kaitu saman guru BI saya tahun 1988 a. suda la selalu x masuk kelas, masuk kelas pun kogutan. budak x fhm apa dia ajar dia sumbat kapur d mulut, kasi telanjang budak lg klu nakal..😕😕😕.. klu btl sikap guru tu bgtu, bgs juga diambil tindakan sepatutnya.. memburukkan profesion keguruan.
Dolorence Miting Pius
Time darjah 6 dulu guru BI suruh main bola tampar sja..panas2...sampai masuk secondary school satu ayat BI pun tdk tau...bagus sudah ni klu buli saman...7 bulan makan gaji buta. Ramai yg buat gini kalu sekolah di kg. Sekolah tadika di Kg sya sampai sekarang tu guru makan sirih..budak2 dia suruh main sja.
Rosalind Tudol
Harap cikgu sains SA xsaman SA la juga SBB tak masuk kelas sainsnya selama setahun lebih...
Yuri Berto
Cigu BM@guru klas sy masa ting.5..jrg2 masuk kelas..1 minggu 1x ja..masuk klass trus suru buka buku teks..trus bagi homework bderet2...tapi bila siap dia nda pla rait...bila SPM..kredit juga BM..so now...jdi juga urg bguna,so dari kita sja baitu..
Clarice Clay Bitih
Kota belud. Prestasi kerja bukan sahaja guru tapi yg bekerja di pejabat daerah pun susah mau ckp. Pengajaran utk penjawat awam daerah kota belud
Wilson Ls Thaddeus
Kalau boleh sy pun mau saman mcm pelajar ni. Cikgu English kami masa form 4 form 5. Setiap kali datang kelas suruh salin buku teks pastu keluar kelas, mcm2 alasan menyampah. Siap marah2x kami yg tdk berapa pandai english, tdk sedar diri cara mengajar betul
Rax Kunang
Ala..begini mmg selalu berlaku..di sekolah rendah saya dulu pun ada guru mcm ni .(saya x perlu sebut nama guru tersebut)dia mmg masuk kelas tapi x mengajar..tapi ada satu kali tu ada pegawai pelawat datang pandai dia berlakon..kami pelajar diam saja..
Azmal Ahmad
sedih pula sia sbb ex smtag juga. tp mimang btl lh selama dia ajar 1 2 kali sja masuk kelas dlm sebulan. jd kmi pn happy lh lari² di korido smpi spm pn jwb lari² di korido juga jwpn nya. kalu masuk kelas pn di suru baca lps tu cikgu tdo smpi hbis kls lps tu pulang hahahahaha
Deancy SLy
Afuuu smpi kna saman ow .. bekas sigu english sy jg ni. Memang dlm msa 2thun form 4-5 dia msuk kls 2 3 kli sj..
Didie Donnie
Sokong.. Dulu cgu ni ajar kmi Dri tingkatan 4-5 .. Jarang msuk Kls.. Smua dlm Kls tu gagal bi...
Tulipa Rosa
mari kita saman ckgu p.sivik kita masa form5 ,1tahun dia x pernah masuk kelas.sruh k.kelas buat nota tp nda pernah pn d minta
Recklyn Claudius Oswald
Cigu sains siurang msa form 3 dlu pn slalu xmasuk kalas... Asal masuk, malar blajar bab 2 yg persenyawaan...smpai melarat2 kunun yg kami nnt pn mau buat persenyawaan jga😒 Lama2, kami geng yg dduk belakang xmndgr sdh hujah bab 2-nya tu. Smpailah PMR, kami masih lgi di bab 2 belum habis2🤦‍♀️ Skali bulan 8, slogan kemerdekaan; Negara Kita, Tanggungjawab Kita...disindirnya pla kami xbertanggungjawab sbb bcerita msa dia masuk kalas. Dia kasi terang jga dia jarang masuk kalas sbb ada masalah kesihatan(mata). Masuk kalas pn klu malar pasal zigot2 buat apa
C-la Josue
Klu laa dlu2 sy tepkir mau saman tu ckgu maths kmi yg kumpauu kn bgusss... blum lg ckgu sejarah kmi... 1tahun tu 3hari jak dia masuk kelas mgajar... terokkk
Whitedaisy Abell Issabelle
Yaa cikgu ni jarang masuk kelas tapi kalau dia ndak masuk kami Nicklos Gachet Markshimond II pigi bilik dia main computer main tu piano
Ann Waxfris
maaf cikgu ni tidk mengajar d kelas saya..
Robiawati Roby Yah
Dulu masa sekolah menengah pun.. Last tahun. Jgnkan 7 bulan. Mcm dri 1st smpai last xdtg mgajar. Dlm 1 tahun tu mcm 2/3x sj dtg kelas. Nasib ada guru pnganti. Guru pgantipun mcm xsmpai 1 bulan. Subjek perakaunan. Klu tau boleh saman.. Lama sdh saman
Lynda Asyqhin
Ni lh cgu txd msuk Kls kmi dulu.. 4vok 2012 5vok 2013... Hampir semua gagal bi 2bulan sebelum spm bru ada cgu gnti..
Tulipa Rosa
Ada juga kes guru2 yg lagi berat dari ponteng kelas sampai tahap gadai maruah...
Jacqueline Johnny Sokuroh
Boleh saman ni guru b.inggeris ting satu smk weston beaufort..nasib x boleh tag.yg asyik bg free time bdk2 p pusat sumber di kelas kdg2 sj bljr...mcmna budak mo pandai .pd yg x suka bljr kenduri la tp pd yg nak ..dn ada target
Lynz Alina
ada lg cikgu lain ni setahun 2x jak msuk class
Zeela Ila
Ada baiknya juga kes mcm ni timbul... Utk guru2 yg suka ponteng... Bkn perlimen saja blh ponteng bosku..
Shah Rnu
Sy tidak heran ni. D sekolah adik sy pun cikgu buat hal. Smpi masuk kes polis. Pelajar2 termasuk adik saya mengadu bahawa guru tersebut tidak mengajar mereka walau masuk ke dalam kelas. Guru terbabit banyak diam sahja, bermain telefon atau mengacau murid perempuan yg dia berkenaan. Apabila pelajar menulis surat mengadu utk pertukaran guru, cikgu tersebut di panggil guru besar dan pertengkaran antara guru besar dn guru berkenaaan terjadi. Guru terbabit pergi ke balai dan buat report. See.. sudh juga di adukan kepada jabatan kementerian pendidikan utk memindahkan guru trsebut ke sekolah lain tetapi tidak dilayan. Rupanya guru trsebut di buang skolah atas kes yg sama. Malas dn makan gaji buta.
Noily Michelle
tiada istilah murid x boleh saman guru..benda betul kena di adili jua
Kim Lim Eddy
Kalau saman sdh berjalan kena tunggulah keputusan perbicaaran mahkamh. Klau terbukti dakwaan tu betul bagus juga itu sbg pengajaran.
Sadi Nasah
Jgn sangka mencuri duit yg dmkn tu haram, tapi klu kita kakitangan kerajaan pun klu kerja x ikhlas, amanah, jujur duit yg kita mkn x berkatnya dn kku pun kehidupan kita npk senang tapi dlm kehidupan kita x ketenangan.
Sauyan Saiful
Skg ckgu msuk kelas pun tapi mghadap hp ja smpai hbis masa, murid di suruh mwrna yg ssh2.. Ba mmg ada mgjar juga lah tp kjap ja trus tgk hp jgn apa mcm laitu murid mau maju 🙅🏻‍♀️ bkn smua murid mampu ok mau ambil tuisyen. Sy skong lah isu ne 😚
Elveera Noven Naster
Setuju... silalah saman sebaiknya kalau betul tidak masuk kelas. Inilah sebabnya banyak anak-anak pejabar di Sabah tercicir dari pendidikan.
BoLong TaTap BoLong
Yg ini saya setuju...klu guru bermasalah kenapa tak car pengganti..?
Faridzul Yukkin
Mudah2an menang murid tu utk jd "precedence" kpd kes2 yg sama. Mkn gaji but a sj.
Danti Gintik
Bagus bdk ni... Pemikiran dia lain dari yg sams seusia dia.. Pada umur bgtu sdh tau selok belok undang2
Nazrin Chicarito's
Perkara ni bukan baru.. Memang terjadi terutama di sekolah pedalaman sabah sarawak.. Kalau mau siasat, datang secara mengejut. Bukan mau datang melawat buat surat rasmi dan inform pihak pengurusan sekolah.. Memang la semua akan nampak perfect .. Cuba datang secara mengejut.. Cikgu sekarang bukan mcm cikgu zaman 90-an punya.. Sy rasa siapa yang mahu kecam ni, memang terasa, yang berfikiran positif itu kita salute..
QaLesya ALeeya
Cikgu nda masuk kelas satu dua bulan ok lg. Ni 7 bulan. Kalau dia berenti, tau ada cgu ganti. Klu nda dtg sbb hal emergency sakit ka apa sepatutnya pengetua request guru ganti juga dan bgtau murid jgn biar pnp bjalan tnp guru. Ni ada la yg suruh pg ikut kelas lain punya kelas bi, dui nda pernah kali ni orang sekolah. Jadual setiap kelas mana sama. Kelas lain kelas bi, yg kelas lain blh jd kelas bath. Dia suruh tu murid berusaha. Knp tu cgu nda berusahah utk masuk kelas mgajar. Byk lg la blh dipertikaikan tindakan cgu tu.
Suzy Karmin
One should go and see the schools in the interior for Orang Asli students. Teachers are missing in action and students are left to fend for themselves. Some of these teachers are political leaders serving 2 masters. One can guess who gets the priority.
anonymous
It is a nationwide problem
Bluemountains
I had almost a same experience in SMK Mahsuri, Langkawi. My daughter was in Form 4. Her Add Maths teacher was not teaching the subject in class.
Anonymous
Such absenteeism and irresponsibility of teacher is too rampantly happening everyday across the board in Malaysia. Appointment and promotion not based on meritocracy is main cause for the free falling of education standard in Malaysia. The leaders are in total oblivion that the quality of education decides the future of next generation and the country. What a shame for this Malaysia Bolehland.
I WONDER?
This is also happening in public universities.
Harry Mou
The rot in teaching starts from the top, from management in the Ministry, from the day teacher trainees are selected to when they are posted and them promoted.
apa harapan
The school's Head Master should have been promptly sacked!!!! There is ZERO meritocracy in the education system.
Annonymous (sic.)

Return to The High Court Case